{ "title": "Ayak Mantarı Nasıl Geçer", "image": "https://www.ayakmantari.gen.tr/images/ayak-mantari-nasil-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 22:54:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ayak mantarı nasıl geçer, çoğu insanın maruz kaldığı ayak mantarı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir cilt hastalığıdır. Mantar, karanlık ortamları seven, bu ortamlarda kolaylıkla üreyebilir. Dolayısıyla ayak gün boyu ayakkabı içinde kaldığı için mantar üremesine elverişli bir ortamdır. Uzun süre, dar, kapalı ve hava almayan ayakkabıların giyilmesi, banyo sonrası ayakların tam kurutulmaması, devamlı terlemeye maruz kalma ayakta mantar oluşumuna zemin hazırlar. Hamam, havuz, deniz, spor salonları gibi ortak kullanım alanları yine ayak mantarının bulaşma riskini arttırır. Aynı ayakkabıyı başkasıyla kullanmak da ayak mantarı için risk faktörüdür. Ayak mantarı bulaşıcı bir hastalıktır ve görünüm olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Mantar, bazılarında ayak altında, bazılarında parmak aralarında ya da yan taraflarda görülebilir. Yaralar kırmızı ve kepekli görünümde olur. Kaşıntıyla beraber ciddi anlamda yanmaya sebep olabilir. Eğer vaktinde tedavi edilmezse tırnaklara kadar ulaşabilen mantar, tırnaklarda şekil bozukluğu, kalınlaşma, renk değişikliği, kırılganlık gibi belirtilere sebep olur.

Ayak mantarı nasıl geçer?

Ayak mantarı, bulaşıcı bir cilt hastalığı olduğu için tedavide gecikilmemelidir. Ayaklar devamlı temiz, bakımlı ve kuru tutulmalıdır. Giyilen çoraplar düzenli değiştirilmeli, dar ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Ayaklarda nemi alan çoraplar kullanılmalıdır. Hava alan ayakkabılar tercih edilmeli, her gün aynı ayakkabı giyilmemelidir. En az bir gün ara verilerek kullanılan ayakkabının havalandırılması sağlanmalıdır. Ayak mantarını geçirmek için bazı yöntemlerden de yararlanılabilir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Sarımsak: 8 diş kadar sarımsak bir miktar tuzla ezilir. Ezilen sarımsaklar cam bir kavanoza alınarak, üzerine bir miktar alkol eklenerek karıştırılır. Karışım birkaç saat bekletilir ve karıştırılarak süzülür. Farklı bir cam kavanoza alınır. Elde edilen karışım ayaklar temizlendikten sonra bir parça pamukla ayağa sürülür ve üzeri kapatılarak ayakta birkaç saat bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra pamuk parçaları ayaktan alınarak ayaklar temiz bir sabunla yıkanıp, kurulanır. İşlem 2 hafta süreyle düzenli tekrarlandığında ayak mantarı geçirilebilir.

Aynısefa: Aynısefa bitkisi bir miktar suyla kaynatılır. Kaynayan su soğutulduktan sonra bir leğen içine alınır. Ayaklar su dolu leğene koyularak 20 dakika kadar bekletilir. Aynı şekilde aynısefa kremi de ayak mantarı için kullanılabilir.

Elma sirkesi: 500 ml elma sirkesi 1 litre sıcak suya eklenir. Karışım bir leğene alınarak ayaklar leğene sokulur ve 1 saat kadar bekletilir. Haftada 2-3 defa uygulanabilir.

Aloe vera: Aloe vera yağı ayak mantarı için kullanılabilecek bir alternatiftir. Yağ bir parça pamuğa damlatılarak mantarlı bölge bu pamukla silinebilir. İşlem sabah ve akşam olmak kaydıyla günde iki defa tekrarlanabilir.

Paudora: Paudora çayı ayak mantarı için içilebileceği gibi ayaklara da sürülebilir. Aynı şekilde ayaklar suyun içinde bekletilebilir.

Tarçın: 1 şeker kaşığı tarçın, 1 litre kaynatılmış suyun içine eklenir. Su ılıdıktan sonra leğene boşaltılır ve ayaklar bu suyun içine en az yarım saat bekletilir.

Ayak mantarı için tentür

Ayakla sabunlu ve ılık suyla güzelce yıkanarak kurutulur. Bölgedeki ölü deriler titizlikle temizlenir. Bir pamuğa tentür dökülür ve pamuk mantarlı bölgelere yerleştirilir. Mantarlı bölgeye yerleştirilen pamuk parçaları bölgede en fazla 3 saat bekletilir. Pamuklar bekleme süresi tamamlandıktan sonra alınır. Ayaklar pamuklar alındıktan sonra hemen yıkanmamalıdır. Tentür haftada 2 defa düzenli uygulandığında ayak mantarını geçirebilir.
" } ] }